Fick ingen bil – Startade miljardindustri

Isabella “Bella” Weems

Isabella “Bella” Weems

Det finns två sorts människor. De som ser motgångar som något jobbigt och svårt som står i vägen samt de som ser motgångar som en morot att ta sig förbi – på ett eller annat sätt. Isabella Weems (17 år) tillhör uppenbarligen den andra kategorin och det med råge.

När hon var 14 år började hon tjata på sina föräldrar att hon skulle få en bil när hon fyllde 16. I Arizona (USA) där hon bor är det nämligen lagligt för 16-åringar att köra bil och därför var det en perfekt present – tyckte hon.

Hennes föräldrar delade inte hennes åsikt utan la tillbaka ansvaret på henne. Ville hon ha en bil fick hon allt jobba till sig den. Helt enkelt göra rätt för sig här i världen. Hon hade ju trots allt två år på sig att samla ihop de medel hon behövde. Moroten att få en egen bil var drivkraften och snart var Isabella igång med att fundera över vilken bransch hon skulle börja ge sig in på. Efter lite tester landande hon på att tillverka medaljonger med berlocker inuti.

Med 350 dollar på fickan och ett litet tillskott från föräldrarna började hon med första steget d.v.s. inköpen. Hon köpte på sig mängder av delar som kunde användas till dessa smycken och fick även kompisar att söka och köpa upp billiga delar när de stötte på dem.  För det gällde att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt om de knappa 2000 kronorna skulle kunna förvandlas till en hel bil på bara två år. Omedveten om det hela prickade hon av punkt nummer ett för ett lönsamt företag – att hålla kostnaderna nere.

I början såldes dessa smycken till vänner och bekanta men det dröjde inte länge förrän butiker tog in dem och dessutom satsade Isabella mycket på att vara med på varenda liten smyckesmässa som fanns i närheten. Allt för att visa upp sig. Punkt nummer två var därmed också avbockad – gör så mycket gratisreklam du kan.

År 2010 kunde till och med en liten affär öppnas i ett köpcentrum. År 2012 var omsättningen 165 miljoner kronor (omräknat från dollar). År 2013 förväntas omsättningen vara uppe 1,7 miljarder.

Så hur blev det med bilen? Det var bilen som startade hennes driv att tjäna pengar redan som 14-åring och som hon skulle köpa själv när hon blev 16. Trots framgångarna och de stora intäkterna så köpte Isabella ingen bil när hon var 16 år. Men det var troligtvis av andra orsaker än att hon inte hade råd. Kanske hade hon inte tid när hon både skulle hinna med att studera och driva ett företag med miljardomsättning. Bilen blev istället inköpt när hon var 17. En stor vit jeep, väl värd att vänta på.

Så rådet till alla föräldrar som har barn som tjatar om födelsedagspresenter blir att säga åt barnen att tjäna ihop pengarna själva. Men man måste också vara beredd på vad det kan ge för konsekvenser.