Framtiden för handtag i kök och badrum

HandtagInnan 2000-talet tog sin början var det många som var oroliga över att jorden skulle gå under vid årsskiftet. Detta hände dock inte och vår värld har fortsatt att utvecklas. Under den korta tid som 2000-talet har existerat så har det trots allt hänt en hel del. Alla minns vi väl terroristattacken den 11 september 2001, alla nya diskussioner om den globala uppvärmningen men även tsunamin som drabbade länderna rund Indiska oceanen 2004.

Många tragiska händelser har med andra ord ägt rum men även gladare nyheter som invigningen av Öresundsbron 2000, Nobelpriset firar 100-årsjubileum 2001 och Sveriges nationaldag har blivit en helgdag 2005. Mycket har ändrats både till det positiva och negativa men det vi kan konstatera är att jorden har fortsatt att finnas kvar och hela tiden händer det nya saker och vi fortsätter att utvecklas.

Ett annat område som också hela tiden utvecklas och förändras är inredningsstilar. Till att ha gått från den gamla sekelskiftsinredningen, vidare till retrostilen för att nu till slut landa i den innovativa inredningsstilen. Den innovativa inredningsstilen har i köket förvandlats till en stil med släta ytor, dolda funktioner och öppna planlösningar. Köket har också förvandlats från en beredningsplats till en salong. Ett rum där man istället väljer att umgås med gästerna. Många innovativa inredningar kan för ett ovant öga se väldigt snarlika ut. Men för ett tränat öga kan små detaljer i design, konstruktion och material synas. Dessa små skillnader ger också stor skillnad både för den visuella och praktiska känslan.

Vad gäller kökshandtagen i den innovativa stilen så har de gått från att ha varit en huvudpunkt i retroköket till att vara en väldigt liten detalj som allt fler väljer att överge. Kökshandtagen har helt enkelt blivit en detalj som många vill vara utan. Anledningarna kan vara många men några anser att kökshandtagen är en skaderisk samt att köksskåp och luckor framhävs mer utan kökshandtag. Istället för att använda sig av kökshandtag använder man sig av köksskåp och luckor med pushout funktion.

Det fungerar så att genom ett lätt tryck på skåpet eller luckan så öppnas den. Detta är alltså en funktion som blir allt populärare i våra svenska hem och kanske börjar vi se en kökshandtagslös framtid? Om inte annat så till trenden vänder och en ny inredningsstil blir på tapeten. Ingenting är omöjligt och allt kan hända och den som lever den får veta.