Gratis noter till piano

Gratis noter till pianoDet finns mycket som är enklare än att lära sig ett instrument. Just processen att lära sig spela kräver nämligen mer disciplin än kanske något annat man tenderar att ”utsätta” sina barn för. Barn spenderar långt mycket mer tid i skolan (dit de på ett eller annat sätt kommer automatiskt) än de ägnar tid åt läxor (som de i mångt och mycket måste ta eget ansvar för).

När det gäller instrumentlektioner så är situationen den motsatta. Kanske får man en halvtimme i veckan med en lärare. Sedan förväntas man öva långt mycket mer på egen hand. Det är svårt, varför många ungdomar slutar ganska snabbt. Och försöker man senare igen som vuxen när man inser att ”det där instrumentet hade ju varit bra att kunna” så är det ännu svårare. Det kräver mer disciplin än de flesta jobb, som ändå belönas med en inkomst. Och så kostar det pengar. Men det finns också pengar att spara in. Som pianist är det exempelvis inte så svårt att få tag på gratis pianonoter online.

Samtidigt beror det lite grand på vad man har för sorts krav. Ska man spela moderna poplåtar så kommer det vara mycket svårare att hitta gratisnoter än om man ska spela klassisk musik. Varför nu detta? frågar sig vissa. Det är egentligen inte särskilt komplicerat. Musik och tryckt musik är skyddat av upphovsrätten. Om upphovsmannen lever eller har varit död under en kortare period än 70 år, så gäller fortfarande upphovsrätten. Vill du då spela One Direction eller Lana Del Rey så kommer eventuella tryckta noter att kosta dig pengar.

Och hittar du ett ställe online där du kan ladda ner sådana noter så rör det sig om en olaglig sida. Vad som däremot är ett alternativ är att hitta en sajt varifrån man kan ladda ner noter direkt till datorn, och således slippa hela farsen med beställning och leverans, som givetvis drar upp priset en hel del. ”Musicnotes.com” är ett exempel på en sida som specialiserar sig på noter för nerladdning.

Men många vill lära sig spela klassiska stycken också, och det är där det blir trevligt. Gigantiska online-arkiv som ”IMSLP.org” innehåller kopiösa mängder noter vars upphovsrätt gått ut och som således räknas som allmängods. Du hittar alla Mozarts sonater genom några klick. Beethovens också. Och Chopins populäraste preludier. Om din favoritkompositör dog 1943 eller tidigare så kan du förmodligen hitta alla noter du önskar för fri nerladdning. Helt lagligt!