Hitta noter online

Hitta noter onlineVi vill ha så mycket som möjligt gratis – det råder det inga tvivel om. För att man ska ha råd med sådant som inte kan vara gratis så måste man ju slippa betala för det som potentiellt kan vara det. Ett musikinstrument är aldrig gratis. Det går inte att ladda ner ett från Internet, och inte ens begagnade brukar de vara gratis. Enstaka gånger kan man få ett uselt gammalt piano till skänks, men då måste man förmodligen stå för frakten själv.

Men musikern ligger bättre till än tidigare. All möjlig musik går ju exempelvis att hitta online (och bredbandet betalar man ju redan), och dessutom går det faktiskt att hitta noter på nätet helt gratis – något som http://musik-instrument.se/noter-online/ erbjuder mer information om.

Är du ute efter noter och tar nätet till hjälp så har du fler alternativ än om du går till butik. Först och främst ska det sägas att just det där butiksalternativet finns. Otaliga webbutiker säljer noter precis som vilken affär som helst. Du lägger dem i kundkorgen, betalar, och inom några dagar dyker de upp i brevlådan. Fina, fysiska noter. Det blir ofta billigare att använda nätet till att köpa dina notböcker och nothäften. Men om vi utgår från nätet så finns det samtidigt billigare metoder.

Den stora fördelen med Internet är att man kan ladda ner noter direkt. Ofta rör det sig då om ett billigare format, och i regel inte för så många instrument (piano + röst + klaviatur tenderar vara standarden). Med nerladdning av noter återfinns en rad fördelar:

1. Du får noterna på momangen, och behöver inte vänta på leverans.

2. Själva noterna är långt mycket billigare än fysiska, tryckta noter.

3. Fraktkostnaderna uteblir, eftersom det helt enkelt inte är någonting som ska fraktas. Till denna punkt hör också det faktum att om frakten är ute ur leken, så spelar det heller ingen roll om du köper dina noter från en svensk eller en internationell nothandel. Musicnotes.com må ha hemmahörighet i USA, men det kostar inte mer för dig än för amerikanen att ladda ner noter därifrån.

Sedan finns det förstås några nackdelar:

1. Kvaliteten kan variera och är inte garanterad på samma sätt som när man beställer hem noter med posten.

2. Behöver du noterna i utskrivet format måste du göra det själv (= extra jobb plus bläckkostnader).

När det gäller noter till klassisk musik vars upphovsrätt inte längre gäller är det ofta fullkomligt gratis att ladda ner. ”IMSLP.org” är nyckelsajten här.