Låna eller köpa böcker?

Trots att det är gratis att låna böcker på biblioteket så ökade försäljningen av böcker under hösten 2013 i fysiska bokaffärer. När många människor gör allt för att spara så mycket som möjligt och håller i sina surt förvärvade pengar är det lite märkligt att se att bokförsäljningen går uppåt.

Detta med tanke på att samma personer skulle kunna lånat boken på biblioteket istället. De allra flesta läser en bok en enda gång och sedan blir den bara liggandes hemma.

Det hade varit lite lättare att förstå om det handlat om barnböcker då barnen verkligen läser böckerna mängder av gånger och dessutom är mindre varsamma om dem.  Det är lätt att som småbarnsförälder bestämma sig för att köpa barnets favoritböcker eftersom man då inte behöver vara lika rädd för att de ska gå sönder som om man lånar de på bibblan. Men vuxenlitteratur, varför utnyttjar inte fler gratisalternativet?

För att kunna svara på det får man nog försöka hitta fördelarna med att inte låna på biblioteket.

  1. Du får ha böckerna hur länge du vill.

Kan ju vara extra skönt om man ska åka iväg på en semester på mer än en månad eftersom lånetiden brukar vara 4 veckor.

  1. Du kan skriva i dem

Läser man kurslitteratur kanske man vill skriva små noteringar och göra understrykningar. Det är inte speciellt uppskattat att man lämnar in en bok till biblioteket full med egna anteckningar. Här finns också fördelen med barnböckerna- att barnen kan måla i dem om de skulle få för sig detta.

  1. Nytt är alltid nytt

Att hålla i en nyköpt oläst bok är en speciell känsla. Samma känsla är svårare att få om man håller i en bok som 10 personer läst, tummat på och bläddrat i tidigare.

Så…

Är det då värt 250 kronor att få hålla i en helt ny bok? Att få behålla den mer än en månad och på så vis slippa förlänga lånetiden och dessutom ha möjlighet att skriva i den?

Om du tycker det så köp boken. Annars välj gratisalternativet via biblioteket.