Lyxkryssarna – Vad hände sen?

Att åka på lyxkryssare har lockat människor i århundraden. Däremot har båtarnas storlek och mängden av lyx förändrats med tiden. En av de mer kända kryssarna var Titanic och de som sett filmen med samma namn förstår att det var en lyx och glamour som bjöds på båten som få hade varit med om tidigare. Men vad händer när båtarna inte längre utför sina kryssningar? När det kommit än mer lyxiga och större båtar i dess ställe? Här är några två exempel:

Kungliga Yachten Britannia

Britannia var inte en kryssare som vem som helst fick följa med på. Fartyget byggdes för att kungafamiljen i England skulle åka på den och det var också vad den användes till med start 1954 och fram till 1997.

Detta var inte bara ett lyxigt semesterfartyg utan också tillverkat för att vara en tillflyktsort för drottningen om ett kärnvapenkrig skulle bryta ut.

Brittania avslutade sitt arbete för den engelska drottningen 1997 och är sedan dess förankrad i hamnen i den skotska staden Edinburgh. Varje år besöker ca 300 000 personer fartyget som idag är ett museum.

Kryssningsfartyget Achille Lauro

Fartygets historia är kantat av otur och olyckor och det var därför inte så oväntat att den stora kryssaren även skulle sluta sina dagar i en stor olycka. Allt började när det skulle byggas 1939. Kriget bröt ut och man fick skjuta upp byggandet. Åtta år senare kunde hon för första gången ta med sig passagerare på en kryssning. Redan sex år senare var första olyckan framme. En kollision med sitt systerfartyg var första olyckan men ingen person blev skadad.

Achille LauroÅr 1972 och 1981 var det stora bränder ombord men efter renoveringar kunde hon fortsätta kryssandet. Utöver det var hon även med om en kollision 1975 med ett fraktskepp. Fraktskeppet sjönk men Achille Lauro levde vidare – i alla fall ett tag till.

1985 var året då fartyget blev känt över hela världen. Det kapades då av PLF-medlemmar (Palestinsk frihetsorganisation). En person dödades.

Så kom 1994, året då Achille Lauro skulle gå i graven. En eld utbröt på fartyget när det var i närheten av Somalia. Detta föranledde att det sedan sjönk ner på havets botten två dagar senare.