Ring och SMSa Gratis från mobilen

ViberViber är en gratis App för smartphones som tillåter dig att ringa och SMSa gratis mellan alla mobiltelefoner som har denna App installerad, helt oberoende av landsgränser, dvs gratis över hela världen, självklart så tillkommer de lokala priserna för uppkoppling till internet.

Nu har ju Viber funnits på marknaden ett tag och har ett flertal kunder, därmed inte sagt att alla vet vad Viber är! De lanserade sin App för iPhone mobiler under sista delen av 2010 och släppte versionen för Android ungefär ett år senare, nu i mitten av 2012 finns mjukvaran även tillgänglig för mobiltelefoner från Blackberry och Windows Phone.

Ringa Gratis är väl alltid trevligt 🙂

Hur väl kvalitetsmässigt fungerar då denna tjänst? Ska man vara helt ärlig så kan det vara lite si och så med ljudöverföringarna ibland, det är helt enkelt ojämn kvalité på samtalen, å andra sidan så är kostanden noll förutom eventuella avgifter på internetuppkopplingen och det är en stor skillnad mot att jämförelsevis betala närmare 4 kronor per minut för samtal till Baltikum.

Att skicka och ta emot SMS fungerar dock helt utan problem och är absolut att rekomenadera om man vill skicka eller ta emot utanför sitt lands gränser. Vanliga SMS till utlandet kostar några kronor extra både att skicka och ta emot, även om du skulle ha ett abonnemang med fria SMS inom Sveriges gränser.

En förutsättning för att ringa eller SMSa med Viber är ju självklart att veta vilka andra som har samma tjänst installerad i sin smartphone, det skulle vara väldigt krångligt om man först måste kolla av vem som har eller inte har Appen installerad.

Här kommer kanske den största fördelen med Viber:

När du installerar Appen i din telefon går den automatiskt genom din kontaktlista och kontrollerar vilka av dina kontakter som har installerat Viber, sedan skapar den en egen kontaktlista i Viberkatalogen där du lätt och snabbt kan se vilka som redan har Viber installerat, och när någon av dina kontakter i din ”vanliga” kontaktlista installerar Viber så får du ett SMS om detta, väldigt smidigt och bra!

Kostar inget att prova, gå till Viber

Kommer teleoperatörerna att ta betalt om du surfar och använder sådana gratistjänster som Viber?

När detta skrivs, juli 2012, så absolut inte, kanske i framtiden, det har pratats om det men det verkar nu vara tveksamt. Telia testade och lanserade en avgift i sitt Spanska bolag tidigare under 2012 och hade planerat att införa avgifter i Sverige senare under 2012 men de har stoppat detta (ska nämnas att det inte gällde de som hade abonnemang med fri surftid). Om det i framtiden ändå kommer några avgifter så kommer det att höras talas om, fram till dess, ring och SMSa gratis !!