Stor skillnad hos E-butikerna gällande motorolja

Utbudet är extremt stort av olika motoroljor på den svenska marknaden. Det finns mängder av märken och varianter. Första valet blir alltså att välja den olja som passar bäst för det behov som finns. När man bestämt sig för vilken olja det är bör en jämförelse ske. För det visar sig skilja rejält i pris mellan de olika butikerna som erbjuder dessa produkter online. Det visar detta lilla test.

Exempel Castrol

En flaska Castrol EDGE Professional Titanium FST kostar på 123bildelar.se 103,90kr. Är det billigt eller dyrt? Många vet inte utan väljer att köpa den olja man brukar köpa – på det ställe man brukar. Men det är en när en jämförelse sker som det är tydligt hur stor skillnaden är mellan E-butikerna.

På ett flertal ställen kostar exakt samma olja ca 130kr. Priset ligger vanligtvis i ett spann mellan 125kr och 145kr. Det kan tyckas vara en liten skillnad men procentuellt är det stor skillnad.

Skillnaden mellan att köpa flaskan för 103,90kr och 130kr är 25%. Det är alltså 25% dyrare att välja fel E-butik. Någon jämförelse har inte skett på samtliga oljor och det kan alltså vara billigare på ett ställe på en olja och billigare på ett annat för en annan olja osv.

Men detta exempel visar tydligt att prisskillnaden är stor. Med tanke på att biltillbehör överlag kostar relativt mycket blir en prisskillnad på 10-20% stor i längden.

Tips på vägen

  • Köp storpack – Oljan som nämns ovan går att köpa för 103.90kr litern. Om man istället köper en 4-liters flaska kostar den 409kr. I detta fall ges enbart en rabatt på några enstaka kronor. Men generellt ges rabatt om man köper större mängd.
  • Jämför flera E-butiker – Som testet ovan visar är det stor skillnad i pris hos de olika E-butikerna. Jämför flera butiker för att hitta bäst pris. Lita inte helt på prisjämförelsesidor då dessa inte alltid har med de mindre aktörerna.

Bilmotor