Superbillig flyttstädning för 80+?

RutTack vare RUT-avdraget får man idag dra bort halva arbetskostnaden gällande en mängd olika städtjänster. Detta har blivit så vanligt att städföretagen visar sina priser efter att RUT-avdraget är bortdraget. Den som exempelvis söker på ”Flyttstädning Stockholm” kommer se att det mängder av företag som erbjuder flyttstädning i och omkring Stockholm. Alla som vänder sig mot privatmarknaden uppger priset om gäller efter avdraget är borträknat. Detta faktiskt trots att alla inte har möjligheten att dra detta skatteavdrag.

Nu har Folkpartiet kommit med ett förslag att det ska ”Superbilligt” för de äldsta i landet att anlita städföretagen för exempelvis flyttstädning. I ett förslag från Folkpartiet, som bland annat DN skrev om i maj 2015, skulle denna målgrupp få höjt RUT-avdrag. Från möjligheten att dra av halva arbetskostnaden ville Folkpartiet att de skulle få dra av hela 75%. Detta eftersom pensionärer får en så ”betydligt högre levnadsstandard” om de kan få hjälp några timmar extra varje vecka. Detta då med olika städtjänster och framförallt hemstädning som är den mest anlitade städtjänsten. Genom att erbjuda dem ett riktigt bra pris blir det därmed den grupp i samhället som har behovet mest som får fördel av subventionen.

Kommer det bli superbilligt för pensionärer att flytta? Frågan känns inte helt relevant. Detta är den åldersgrupp som flyttar absolut minst. Det är alltså inte något som kommer att påverka deras ekonomi markant. Men självklart skulle priset bli mycket lågt om Folkpartiet fick igenom sin åsikt.

Däremot fanns det inte några tecken på att förslaget skulle gå igenom. När Folkpartiet lade fram förslaget satt Socialdemokraterna vid makten och de bemötte detta förslag med att det borde läggas mer pengar till hemtjänsten och att detta skulle vara lösningen för att äldre skulle kunna få en ännu bättre levnadsstandard.

Enligt Folkpartiet var det däremot inte någon motsägelsefullhet mellan dessa två vägar att gå. Enligt dem är en förbättrad äldrevård alltid bra. Men att utöver det få möjlighet till att få det ännu bättre är ju inte fel.

Är det rätt att de äldsta ska få ”rabatt” på städning, flyttstädning och andra RUT-tjänster. Frågorna går isär och med tanke på att Socialdemokraterna var nära att ta bort RUT under hösten 2014 pekar absolut inte något på att de skulle vilja höja avdraget. Så länge de sitter vid makten kommer RUT till stor sannolikhet se ut som det gör idag.